Ezért a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve

Egy felmérés szerint a tíz legnehezebben elsajátítható nyelv között hetedikként a magyar is megtalálható.

Még 2015-ben listát készített a Matador Network, melyen a nyelveket azok elsajátításának nehézsége alapján rangsorolta az angol anyanyelvűek számára. A rangsorhoz egy, az USA-ban működő idegennyelvi intézet kutatásai adták az alapot.

A listára került nyelveknél többek között vizsgálták azt, hogy hány óra kell ahhoz, hogy azt valaki elsajátítsa.

A tízes listán hetedikként a magyart is megtaláljuk.

A cikk szerint nyelvünket 1100 óra alatt lehet megtanulni egy angol ajkúnak, aki rengeteget fog küzdeni a magánhangzóinkkal, valamint a zöngés-zöngétlen mássalhangzópárokkal. Kiemelik: a magyarban 18-féleképp lehet toldalékolni egy szót időtől, számtól és a birtokos függvényében.

A cikk megemlíti azt is, hogy egyes elméletek szerint a magyar nyelv legkorábbi töredékeit új-skóciai rúnaköveken találták meg, de ezt a teóriát sosem erősítették meg.

Ha a magyar a hetedik, mi az első?

A japán, legalábbis a cikk szerint, ehhez a nyelvhez 2200 órányi tanulás szükséges. A legnagyobb kihívást a több ezer karakter jelenti, mivel a japán három írásrendszert (hiraganát, katakanát és kandzsit) használ. Ehhez még társul egy olyan számrendszer, aminek kétféle kiejtése van. Mindemellett nagyon nem mindegy, hogy milyen szavakat, milyen módot használunk bizonyos szituációkban, másképp beszélnek az idősebbekkel, a nőkkel, a barátokkal, a családdal.