Autót vehetsz a világ legdrágább tyúkfajtája árán

Az indonéziai Ayam Cemani tyúkfajta tetőtől talpig, kívül-belül fekete, iszonyatos pénzekért adják.

A különleges külsejű baromfi Indonéziából származik, viszonylag új fajnak számít. A Wikipedia szerint a szárnyast évszázadok óta ismerik, már a holland telepesek is beszámoltak róla, vallási rituálék, egyéb szertartások közkedvelt kelléke.

Európába elsőként a holland Jan Steverik importálta 1998-ban, kontinensünkön főleg Hollandiában, Németországban, Szlovákiában és Csehországban tenyésztik.

Ayam cemani, a világ legdrágább baromfija

Ayam cemani, a világ legdrágább baromfija

Sajátos színét egy génnek köszönheti, mely hiperpigmentációt okoz nála, orvosról magyarra fordítva tök fekete lesz a baromfi. De mikor azt írjuk, hogy tök fekete, ne csak arra gondolj, hogy oké, fekete a a feje, fekete a lába, fekete a tolla. Fekete az egész bőrfelülete, fekete husit tálalnak belőle, még a belső szervei is feketék.

Ayam cemani, a világ legdrágább baromfija

Ayam cemani, a világ legdrágább baromfija

A kakas 2-2,5 kilósra nő, a tyúk 1,5-2 kiló. A fajta példányai nem olcsók: az USA-ban 2500 dollárt is elkérnek érte, ami a mai napi árfolyamon számítva durván 735 ezer forint. Ha ezt a pénzt nem egyetlen tyúkra vagy kakasra költenéd, vehetnél rajta egy 1.6-os 2005-ös Chevrolet Lacettit, vagy egy 2005-ös Suzuki Swiftet/Ignist.