Újra levideózták Zselykét, az aggteleki farkast

A videó a szakemberek szerint bizonyítja, hogy a faj állandóan jelen van az Északi-középhegységben.

A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot – írta az MTI hétfőn a WWF Magyarország tájékoztatása nyomán. A szervezet kiemelte: a farkasok jelenléte természetvédelmi szempontokból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályzásával nagymértékben hozzájárulnak az erdős tájak egészséges működéséhez.

“Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos” – idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját.

A szakember a közleményben hangsúlyozza, az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amely során a ragadozók háziállatban tettek volna kárt. Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, amely ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködésével igyekeznek védekezni.