Óriási felfedezés: megtalálhatták Nefertiti sírkamráját

Ha a szakembereknek igazuk van,  Nefertiti királyné sírját rejti Tutanhamon sírkamrája, a felfedezés hatalmas régészeti szenzáció lenne.

Georadarral vizsgálták a közelmúltban az egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírkamráját, mely során különös jeleket fedeztek fel. Az uralkodó hírneve annak köszönhető, hogy 1922-ben feltárt sírja az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír, Tutanhamom múmiája a mai napig ott található.

Georadaros vizsgálat Tutanhamon sírjánál (fotó: /news.nationalgeographic.com)

Georadaros vizsgálat Tutanhamon sírjánál (fotó: /news.nationalgeographic.com)

Az Index.hu cikke szerint könnyen lehet, hogy szenzációs felfedezés előtt állnak az egyiptológusok. A georadar jeleiből arra lehet következtetni, hogy a sírkamra fala mögött titkos folyosók futnak, azaz a teremhez eddig ismeretlen, rejtett helyiségek tartoznak. Már korábban is úgy vélték, hogy a sírkamra nagyobb lehet, mint amennyi látszik belőle, a mostani kutatás ezt alá is támasztja.

A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy Nofertiti – más átírás szerint Nefertiti – egyiptomi királynő régóta kutatott sírkamrája rejtőzik a fal mögött. Nefertiti a feltételezések szerint Tutanhamon anyja vagy mostohaanyja volt, akinek személyét számos rejtély övezi, temetkezési helye nem ismert, múmiáját sem azonosították.

Nefertiti (fotó: Wikipedia)

Nefertiti (fotó: Wikipedia)

Nicholas Reeves brit régész szerint az is emellett szól, hogy Tutanhamon sírjának díszítése, illetve a sírban talált tárgyak is inkább egy nő számára készülhettek. Mikor Tutanhamon 19 éves korában hirtelen elhunyt, elképzelető, hogy nem volt idő saját sírhelyet építeni az uralkodónak, ezért helyezték végső nyugalomra a Nefertitinek készült kamra egyik részében. Reeves szerint ezt támasztja alá az is, hogy nem egyeznek Tutanhamon arcvonásai a halotti maszk vonásaival, amit rajta találtak.

A georadaros vizsgálatot mikrokamerás vizsgálat követi a tervek szerint: kicsi lyukat fúrnak a falba, azon keresztül pedig megnézik, hogy mi rejtőzik mögötte. Ha minden jól megy, felbontják a falat, és bejutnak oda, ahol 3000 éve nem járt senki.