Magyar kutyák harcolnak a terroristák ellen

A magyar rendőrség és a TEK is alkalmaz olyan kutyákat, mint amilyen a terroristák által lelőtt francia taktikai eb, Diesel is volt.

A francia rendőrkutya, Diesel sztorija bejárta a világsajtót. Amint arról írtunk, a hétéves belga juhászt szerda reggel tűzharcban ölték meg, mikor a rendőrség lecsapott a párizsi merényletsorozat egyik fő szervezőjére Saint-Denis-ben.

– Százból mindössze egy kutya felel meg a különleges feladathoz szükséges kritériumoknak, az ebek szigorú kiválasztáson esnek át – nyilatkozta a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa az RTL Klubnak. Elmondta: a TEK-en kívül a rendőrségnél is képeznek ki kutyákat speciális feladatokra. Ha az ebet kiválasztották, rendkívül komoly felkészítésben részesül, hogy megállja a helyét az extrém szituációkban.

Egy kutyát csak akkor küldenek előre, ha a hatóság munkatársai nem férnek hozzá az elkövetőhöz, vagy feltételezik, hogy bomba van a helyszínen – derült ki a riportból. Ilyen esetben viszont a csapat többi tagja fegyverrel fedezi a rohamozó állatot. A kiképzett kutyákkal minden nap gyakorolnak, a nyugdíjazás 8 éves korukban jön el.

A 168 Óra cikke szerint a magyar rendőrség állományában jelenleg 639 kutya van.