Ezek 2015 legjobb magyar éttermei

Az Alabárdos lett az év étterme a Gault&Millau étteremkalauz szerint, emellett díjazták az év felfedezettjét, az év kisvendéglőjét, az év borászatát is.

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb étteremkalauza, két párizsi gasztronómiai újságíró alapította még az 1960-as években – írta az eredményekről beszámoló Index.hu. Húszpontos rendszerben értékel, mely nemzetközi összehasonlítást tesz lehetővé, hazánkban a negyedik alkalommal jelent meg.

A kiadvány idei száma az Alabárdos étteremnek adta az Év Étterme díjat. Annak ellenére határoztak így a döntnökök, hogy a legtöbb pontot – 17-et az Onyx étterem kapta. A kiadvány főszerkesztője, Molnár B. Tamás elmondta, hogy soha nem feltétlenül a legtöbb pontot elért étterem kapja az Év Étterme díjat, hanem egy hosszú munkafolyamatot értékelnek ilyenkor.

A kiadvány díjazta az év felfedezettjét is, ami a St. Andrea Wine & Gourmet Bar volt. A helyet monarchikus hagyományok, letisztult étlap jellemez, séfje, Barna Ádám Ausztriából tért vissza. Az év kisvendéglője díj a Fricska Gasztropubhoz került, a vidék étterme 2016 elismerést az encsi Anyukám mondta gyűjtötte be.

Az év borászata a Heimann Családi Birtok, az év konyhafőnöke 2016-ban Lőrincz György a Babel étterem séfje lett, a év étterem tulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta – írta az Index.hu. Kiosztották az Alternatív vendéglátásért díjat is, amit a Hold utcai piacon üzemeltetett Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. Az indoklás szerint a hely érdeme, hogy megmentették a lecsókolbászt a kiveszéstől.