50 centi hó eshet az osztrákoknál – ez jön felénk is

A meteorológusok szerint komoly havazás lesz a szomszédban, a hétvégén nálunk is számítani kell a téli csapadékra.

A meteorológusok szerint folyamatosan és erősen fog havazni az Alpokban péntektől vasárnapig, főleg a hegység északi és nyugati oldala kap bőven a téli csapadékból – áll az Időkép.hu-n.

A francia részen, az északi peremen és a nyugati részen vasárnap reggelig a magasabb részeken egy méter hó is összejöhet. Ausztriában a helyi meteorológiai intézet 30-50 centiméter havat prognosztizál, ennél vaskosabb hótakaró – 70 centiméter – várható a tiroli-vorarlbergi régióban.

A cikk szerint a hétvégi havazás végig fog söpörni Európa magasabb pontjain, hétfőre már a Balkánon of esni. A szakemberek szeirnt viharos szél kíséri az időjárást, a széllökések sok helyen meghaladhatják a 100 kilométer per órás sebességet.

Amint arról korábban írtunk, hazánkban szombaton romlik el az idő, a déli, délkeleti tájak kivételével többfelé jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Csapadékos, szeles időre kell készülnünk, délen, délnyugaton jelentős mennyiségű eső eshet. Késő délutántól a magasabban fekvő dunántúli tájakon havas eső, de akár havazás is előfordulhat. Vasárnap kezdetben még eső, havas eső, helyenként záporok, hózáporok tarkíthatják időjárásunkat a szeles időben. Délután már csak 4 és 8 fok közötti maximumokra van kilátás.