Olyan brutális idő jön, amilyet rég nem láttunk

A szakemberek szerint van ok aggodalomra.

A miérteket a néhány (2-7) évente jelentkező, a Csendes-óceán középső részének felmelegedése nyomán kialakuló légköri jelenségben, az El Ninóban keresendő. A természeti jelenség általában október és január között éri el maximális erejét, a szélsőséges időárási események gyakran kitartanak az év első negyedében.

2015 is az El Nino éve, a jelenség a szakemberek szerint az elmúlt 15 év legerősebbje lehet, de az elmúlt 65 évet nézve is benne lesz a top háromban. Az év végéig tovább fog erősödni. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára, Michael Jarraud szerint emiatt súlyos szárazságot és pusztító áradásokat lehet tapasztalni a trópusi és szubtrópusi zónákban.

A jelenség miatt Kelet-Afrikában hatalmas esőkre számítanak október és december között, Afrika déli részén elhúzódó szárazság várható, a kaliforniai hatóságok pedig arra készülnek, hogy 2016 elején szélsőségesen sok csapadék érkezik a térségbe – írta az MTI kedden az ENSZ szervezetének tájékoztatása nyomán.

Mielőtt még az anyatermészetet hibáztatnád: Michael Jarraud szerint az El Nino és az ember okozta klímaváltozás valószínűleg kölcsönösen hat egymásra, és olyan változásokat idéz elő, amelyeket korábban nem tapasztaltunk.