Komplett arcátültetést kapott a felismerhetetlenre égett tűzoltó

Ennél teljesebb arcátültetés még nem volt az orvoslás történetében.

Patrick Hardison önkéntes tűzoltóként a Memphistől durván 60 kilométerre található Senobiában vonult egy lángokban álló épülethez 2001. szeptember 5-én, melyben egy nő várta a segítséget.

A Washington Post cikke szerint a férfi berohant az épületbe, de annak beomlott a teteje. Az önkéntes tűzoltónak leesett a sisakja a fejéről, érezte, amint olvadni kezd a maszkja. Kétségbeesésében behunyta a szemét, majd kivetette magát az ablakon.

Mint kiderült, csúnyán megégett: elvesztett a füleit, a szemhéjait, az orra és a haja zömét, az egész arcán, fején, nyakán és felsőtestén pedig harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, a szemét soha nem tudta többé teljesen becsukni.

Az ötgyermekes Patrick Hardison 2015-ben, 41 évesen egy teljes arcátültetésen esett át, a 26 órán át tartó beavatkozás sikeresnek bizonyult. 

arcatultetes

A beavatkozást a New York University Langone Medical Centerben végezték el, mely mindezidáig a legnagyobb, legteljesebb arcátültetés. A férfi egy 26 éves fiatal arcát kapta, aki biciklibalesetben vesztette életét. Patricknek füle, álla, orra és szemhéja is lett, pislogni is tud.