Hét alapszabály a facebookos viselkedésre tragédiák esetén

Olvasd el az alábbiakat, és nézz magadba.

Az alábbi hét pontot az egyébként vicces videóiról ismert College Humor weboldal fogalmazta meg, telitalálat a lista. Az Index is hozta, mi is hozzuk.

1. Profilkép-váltás

Nincs azzal semmi gond, hogy ha valaki megváltoztatja a Facebookon a profilképét, hogy ezzel fejezze ki valamilyen ügy támogatását, vagy az együttérzését. Azzal sincs semmi gond, ha valaki nem változtatja meg a Facebook-képét.

2. Ne olvasd el a cikkek alatt a kommenteket, nem éri meg

Ne is szólj hozzá, mert úgysem tudod megváltoztatni mások véleményét, cserébe viszont a fejedhez vágnak egy rakat szörnyű dolgot. Plusz ott vannak a trollok, akiknek az egész csak játszótér. Lényegében minden cikk minden kommentszekcióját kerüld el, az a biztos.

3. Mielőtt megosztanál valamit, légy nagyon körültekintő annak valóságtartalmát illetően

Vannak alapvető információk, de mikor már személyek megnevezésénél tart a történet, az nagyon veszélyes. Felmerül egy név, és mielőtt megerősítenék, már büntetnek is a netezők..

Gondolj például arra a szerencsétlen kanadai szikh srácra, akinek megphotoshoppolták a profilképét, ezután pedig úgy nézett ki rajta, mint a párizsi merénylők egyike. Mire vasárnap reggel felébredt, már a médiában volt a fotója, egy nagy spanyol napilap címoldalon hozta az arcát.

4. Ne akadj fel a hülye poénokon

Az emberek különféleképpen reagálnak dolgokra, nincs ez másképp a párizsi eseményeknél sem. Könnyen beleszaladhatsz olyan megnyilvánulásba, ami számodra vissztaszító, igazságtalan, sértő, a jó ízlés határa pedig messze elmarad mögötte.

Ne húzd fel ezen magad, ne ugorj bele egy netes pofozkodásba, nem nyerhetsz. Akinek viszont van magához való esze, az idővel belátja, hogy mekkora kretén volt, mikor kiírta azt a bizonyos hozzászólást, megosztotta azt a bizonyos képet – hidd el, az önutálattal semmilyen osztás nem ér fel.

5. Ne rugózz azon, hogy “bezzeg múltkor, mikor ez meg ez történt, miért nem változtattad meg a profilképed?”

Lásd első pont, mindenkinek szíve joga megváltoztatni, illetve meg nem változtatni a képet. Ha ténylegesen képes lennél csak azzal foglalkozni, hogy egy adott pillanatban mennyi szörnyűség történik a világban, milyen helyzetben élnek egyesek, milyen szenvedésre vannak kárhoztatva egyének, népcsoportok, akkor semmi mást nem csinálnál egész nap ezen kívül. Egy gyásztól és szörnyűségtől csöpögő idegzsába lennél.

Igen, vannak, aki egyes eseményeket nagyon is komolyan vesznek, és lereagálnak a közösségi médiában, más eseményeket viszont nem, de ez teljesen rendben van. Azzal, hogy valaki kifejezi az együttérzését például a párizsi merényletsorozat kapcsán, te meg leoltod a nagy “bezzeg a múltkor” attitűddel, nem segítesz, sőt. Ha ilyen magas lóról tudsz igazságot osztani, akkor mellesleg minimum egy kolerajárvány sújtotta lepratelepen kell kézrátéttel gyógyítanod a népeket, miközben házat építesz nekik, részmunkaidőben pedig csodagyógyszereket kísérletezel ki tök ingyen. Ha nem így van, csendesedj el.

6. Ne kezdj el ekézni valamit a “slacktivitásért”

Igen, attól, hogy valaki megosztja a “Pray for Paris” képet, nem fogja megváltoztatni a történteket, de nem is árt senkinek, sőt, szolidaritását fejezi ki a szörnyű eseménnyel kapcsolatban. Ha valaki attól alszik jobban, hogy a netet ilyenekre használja, tegye, együttérzést mutatni egyébként is jó, plusz teljesen emberi dolog.

7. Legyél jó fej

Elképesztő mennyiségű szar dolog van a világban, amelyek közül valamelyik átviszi az tömegmédia/közösségi háló ingerküszöbét, valamelyik nem. Ne súlyosítsd a helyzetet azzal, hogy egy olyan tragédia kapcsán, mint a mostani, még bele is akadsz embertársaidba, innentől kezdve pedig az egész nem az eseményről szól, hanem az egyénekről, a személyes billentyűzetkaratéról, egymás sértegetéséről.

Felcseszed magad, a másik is felcseszi magát, mindkettőtöknek rossz lesz a napja, értelme pedig nem volt az egésznek. Nem fogod tudni megoldani a világ problémáit, de a viselkedésed moderálásával kellemesebb hellyé teheted az internetet.