Tatára cserélte Budapestet a Michelin-csillagos séf

Pesti Istvánnak elege lett a fővárosból, belterjesnek látja a gasztronómia világát, emellett véleménye szerint vidéken olyan pluszok vannak, amik Budapesten sosem lesznek.

Pesti István a budapesti Tanti Étterem séfje volt, a hely márciusban Michelin-csillagot kapott, áprilisban azonban a férfi a fővárost és a Tantit Tatára és a Platán Étteremre cserélte. Pesti István az Indexnek adott interjút a napokban, melyben kifejtette: elege lett Budapestből, véleménye szerint nagyon belterjes lett a gasztronómia világa, sok olyan dolog van már, amivel nem tud azonosulni.

A séf már korábban is szemezett a vidéki élettel, de a döntés a tavaszra érett meg benne, a rangos elismerés sem tudta a fővárosi étteremben tartani. Fő okként az üzemeltetővel való közös hang hiányát nevezte meg. Mint fogalmazott, a csillag után mindenki azt várta, hogy dőlni fog a pénz, szerinte azonban nem lehet annyi emberre olyan minőségben ételt készíteni, mint amennyire az étterem a hírnév kapcsán számolt.

Pesti István (fotó: index.hu)

Pesti István (fotó: index.hu)

Pesti István Tatáról elmondta: nem a szép környezet vonzotta ide, hanem véleménye szerint olyan pluszok találhatók vidéken, amelyek egy fővárosi környezetbe soha nem lennének. A séf szerint már alakul a saját kertészetük, lesznek állataik, saját halaik, teljesen saját alapanyagból tudnak majd dolgozni, jó eséllyel meg tudják majd azt valósítani, amiről eddig csak beszéltek a magyar gasztronómiában.

“Mi azt szeretnénk, ha itt egy olyan étterem lenne, ami 20-30 év múlva is működik” – idézte az Index Pestit. “Ez hatalmas munka, amit az embernek fejben is össze kel rakni. Itt azt érzem, hogy van egy közös gondolkodás, nem az az elvárás, hogy akár ropit is adhatok, csak dőljön a lóvé.” A séf elmondta: az sem zavarja, hogy már nem lesz több Michelin-csillag, ugyanis vidéken nem tesztel a Michelin. Véleménye szerint a minősítésre várni folyamatos stressz, örül ugyan, hogy ily módon elismerték a teljesítményét, de régóta nem ez motiválja már.