Hollywoodi film lehet az Egri csillagokból

A Rettenthetetlenhez, a Mennyei királysághoz hasonló mozit készítenének az 1552-es diadalból.

Dobó István és vitézei történetével a Hollywood mellett alkotó Scott Fales forgatókönyvíró ismerkedett meg a közelmúltban – derült ki a hellomagyarok.hu cikkéből.

A férfi 2008-ban és 2010-ben is járt Magyarországon, a második alkalommal két évet töltött Egerben. Ez idő alatt ismerkedett meg a vár történetével, elolvasta Gárdonyi Géza művét, melyből aztán megírta saját, angol nyelvű forgatókönyvét, mely az “Eclipse of the Crescent Moon”, azaz a Félhold-fogyatkozás címet kapta.

A forgatókönyv a cikk szerint többek között a Disney ügyvezető alelnökének és a The Simpsons tévésorozat rendezőjének is tetszett. Fales tervei szerint a közeljövőben egy olyan valós, történelmi vázra épített filmet vihetnek vászonra.

Scott Fales a tervéről beszélt Eger polgármesterével is, aki teljesen a film terve mellé állt. A 35-40 millió dolláros költségvetésű film Bornemissza Gergelyre fókuszálna, a tervek szerint az ő kalandjai lennének a fókuszban, de természetesen az ostrom sem maradna ki a mozifilmből. Scott Fales szerint a film húsz országba, közel húszmillió emberhez jutna el.

A történelmi témájú filmek komoly közönséget vonzanak be, elég csak a Mennyei királyság, vagy a Rettenthetlen sikerére gondolni. A mozi ráadásul komoly katalizátora lehet az idegenforgalomnak is.