Máté Bencéé az év természetfotója

Ötödik alkalommal nyerte el Az év természetfotósa elismerést Máté Bence, akinek Lépéselőny című képe Az év természetfotója címet is kiérdemelte. Az év ifjú természetfotósának idén a szabadkai Szekeres Leventét választotta a zsűri.

Immár 23. alkalommal rendezték meg a Canon – Az év természetfotósa pályázatot. Az egyre népszerűbb megmérettetésre ezúttal több mint 3400 kép érkezett be Magyarországról és külföldről.

Lépéselőny - Máté Bence (Év természetfotója)

Lépéselőny – Máté Bence (Év természetfotója)

Radisics Milán, a naturArt korábbi elnöke az eredményeket ismertetve közölte, hogy a Kezünkben a Föld kategória győztese Ritzel Zoltán lett, A madarak viselkedése kategóriát Mánfai Bence nyerte, Az emlősök viselkedése kategóriában pedig Máté Bence lett a legjobb. Jakab Tibort jutalmazta Az állatok viselkedése kategória első díjával a zsűri, amely az Állatok és környezetük kategória legjobbjának Palcsek István egy képét választotta. Az állatok szemtől szemben kategóriában szintén Máté Bence lett az első.

Mr. és Mrs. Black (Az év ifjú természetfotósa) - Szekeres Levente

Mr. és Mrs. Black (Az év ifjú természetfotósa) – Szekeres Levente

A Növények és gombák kategóriában Márki Levente, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában Haarberg Orsolya, a Tájak kategóriában pedig Laki Zoltán kapott első díjat. Előd László az Élet a vízfelszín alatt, Gergely József a Napnyugtától napkeltéig, Lang Nándor a Fekete-fehér természetfotók kategóriát nyerte meg.

Haarberg Orsolya szerezte meg A természet energiái kategória első helyezését is, míg az Ifjúsági kategóriában Szekeres Levente bizonyult a legjobbnak. Az év búvárfotósa 2015 különdíjjal Tökölyi Csabát jutalmazták.

A pályázat legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban szerdától kiállítás is látható, melynek képanyagát az Alexandra Kiadó kötetben is megjelenteti. Fáth Péter szerint a pályázat legnagyobb eredménye, hogy a falra került 102 kép több mint 60 szerző alkotása.