Csányi sokkal gazdagabb, mint eddig gondoltad

Az OTP-vezér vagyona már akkora, hogy a Forbes is felvette a világ milliárdosainak listájára, a milliárd dollárban értendő.

Csányi Sándor vagyonosodásáról az Index közölt cikket a Forbes idei, a leggazdagabb magyarokat rangsoroló listájára hivatkozva. Nagy átrendeződés nem volt, Csányi továbbra is a toplista első helyét foglalja el, viszont kifejezetten nem szegényedett az előző évekhez képest. Az új információk szerint annyi pénze van, hogy vagyona eléri az 1 milliárd dolláros küszöböt, és ezzel már a Forbes World’s Billionaires listájának aljára is felfér. Ezzel Csányi bekerült a világ mintegy ezerhétszáz dollármilliárdosa közé.

Mennyi az annyi?

287,9 milliárd forint. Ez annyira nem kevés,  hogy a magyar államháztartás központi alrendszerének szeptember végi halmozott hiánya csupán a 3,3-szorosa volt ennek az összegnek. Úgy meg pláne nem kevés, hogy tavaly még 159,5 milliárdra becsülték Csányi vagyonát, a mostani összeg majdnem még egyszer ennyi.

Hogyan jött ez ki?

A Forbes-nál fogták Csányi Sándor általuk tavaly becsült vagyonát, ehhez hozzávették az összes tulajdonának értéknövekedését, érdekeltségeiből befolyt összes jövedelmét, illetve most először egy jelentős szingapúri szálat is. Az OTP-vezér ugyanis 64,5 milliárd forintot tart a szingapúri Sertorius alapban, ez az összeg majdnem annyi, mint az itthoni Bonafarm-csoport ér, ami az övé.

Futottak még

A cikk szerint a leggazdagabb magyarok között tartják számon a pornómilliárdos Gattyán Györgyöt, a Forbes 165,4, a Napi.hu 90 milliárdra becsülte a vagyonát, a két becslés között fél év különbség van.

A Nitrogénműveket birtokló Bige László a Forbes szerint 157,3, a Napi.hu szerint 160 milliárddal bír, ezzel Csányi után a második legvastagabb magyar.

A toplistán Demján Sándor is megtalálható, vagyona 125 milliárdra rúg a Forbes-lista alapján, a Napi.hu 93 milliárdra becsülte ugyanezt.

Magyar viszonylatokban az ötödik helyre Széles Gábor került, aki szerint a gravitáció lekapcsolható.Széles a Videoton Holdinggal Európa legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatóját birtokolja, a Forbes szerint 125 milliárddal, a Napi szerint 92 milliárddal gazdálkodik.