4 lakossal is hasít a legkisebb magyar település

Hihetetlenül hangzik, de az aprócska hely fejlődési pályán van, ráállt a turizmusra, az alpolgármestere pedig Rokker Zsolti.

Szanticska aprófalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatásilag Abaújlak külterületi lakotthelye. 18 lakóház található itt, öt a vendégház, van egy erdei iskolája is, állandó lakosainak száma viszont mindössze 3-4 – írja a sokszinuvidek.24.hu. A zsáktelepülés története azonban azt mutatja, hogy egy ilyen eldugott kisfalu is képes talpra állni, ha kihasználja az adottságait.

Abaújlak polgármestere, Pollák István a helyi közösségnek a ’80-as években kezdődő céljait ápolva küzd a turizmus fellendítéséért, a hagyományok ápolásáért a Csereháti Szociális Szövetkezet egyik irányítójaként. Cél, hogy ne tűnjön el az az egységes népi építészet, az egyedülálló mikroklíma, az állatvilág, hogy még unokáink is láthassák ezt a kicsi ékszerdobozt.

Szanticska (fotó: Google Maps/kissrati)

Szanticska (fotó: Google Maps/kissrati)

A település egyszer már elnéptelenedett, az 1990-es évek elején kezdődött az újraélesztés. A cikk szerint Szanticska falufejlesztési programja 1992-ben Európai Falufelújítási Díjat kapott, a fejlődés a mai napig tart, két temploma is van, már van vezetékes ivóvíz, telefonhálózat, a látogatókat eredeti formájukban felújított épületek is hívogatják. 2013-ban megalakították a fentebb említett szociális szövetkezetet, azzal a céllal, hogy jobban ki tudja használni a falu a turizmust, még több érdeklődőt csábítsanak ide.

A polgármester a portálnak elárulta, hogy a Csereháti Szociális Szövetkezet székelyeként funkcionáló épületet pályázati pénzből felújítják, vendégházzá alakítják, amit falusi szálláshelyként üzemeltetnek majd. Szavai szerint “a csend is ide jár pihenni”, aki ide eljön, annak elég csak a vendégházak teraszára kimenni, máris körülöleli a természet.

Szanticskán üzemeltet vendégházat Erdei Sándor, ismertebb nevén Rokker Zsolti is, aki egyben Abaújlak alpolgármestere is. Jó barátságot ápol Pollák Istvánnal, a jövőben pedig műsorával, illetve saját készítéső pálinkáival turistamágnes lehet.