Titokzatos gömbök Szeged egén? Megfejtették a rejtélyt

Két hajnalban is látni lehetett őket, videó is készült róluk, a csillagászok megfejtették a látottakat.

A Délmagyar.hu olvasója két egymást követő hajnalban is érdekes jelenséget vett videóra a csongrádi megyeszékhely felett az égen: két gömböt látott, melyekről telefonjával felvételt is tudott készíteni. A cikk szerint az objektumok mind a kétszer ugyanakkor és ugyanott tűntek fel.

A rejtélyt a szegedi csillagvizsgáló munkatársai oldották meg. Eszerint a videót készítő a Jupiter és a Vénusz október 25-i együttállását látta, a felső objektum volt a gázóriás, az alsó pedig az Esthajnalként is emlegetett planéta. Hozzátették: tiszta időben az égitestektől balra lefelé a Mars is kiszúrható, az barnás színben játszik.

Fent a Jupiter, lent a Vénusz - ez volt a nagy rejtély (részlet a videóból)

Fent a Jupiter, lent a Vénusz – ez volt a nagy rejtély (részlet a videóból)

A Vénusz és a Jupiter csak látszólag volt közel egymáshoz, valójában hatalmas a távolság a két planéta. A vénusz a Naptól számított második bolygó, a Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, tömege, gravitációja és mérete hasonló a Földéhez. A Jupiter a Naprendszer ötödik bolygója, gázóriás, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének. Átlagosan az éjszakai égbolt harmadik legfényesebb objektuma, bár a Mars időnként letaszítja a dobogós helyről.

A két planéta között több mint 600 millió kilométer a távolság napközeli állapotban. Ez annyira nem kicsi, hogy a fénynek durván fél óra kell, hogy megtegye.

A Vénusz és a Jupiter a mostanit megelőzően ez év június 30-án produkált együttállást, akkor mindössze egyharmad foknyi távolság volt köztük, a páros olyan volt a Földről nézve, mint egy kettőscsillag.

A Vénusz (lent) és a Jupiter (fent) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2015. június 30-án. (fotó: MTI/Komka Péter)

A Vénusz (lent) és a Jupiter (fent) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2015. június 30-án. (fotó: MTI/Komka Péter)