Született magyar zseni lesz ott az olimpián

Gádorfavi Áron szörfös is ott lesz a 2016-os riói olimpián, ami már a hatodik ötkarikás megmérettetése lesz a magyar sportolónak.

Áron az október 25-én befejeződött ománi szörf-világbajnokságon biztosította be a helyét a brazíliai világjátékokra – írta az MTI. A 37 éves magyar szörfös 22. lett a vb-n, a kvótát eddig még nem szerzett hat ország képviselőit tekintve teljesítményével harmadikként érdemelte ki a jogot az ötkarikás játékokon való részvételre. A magyar szörfös legutóbb, a 2012-es londoni olimpián huszonötödikként zárt.

A magyar sportolónak ez lesz a hatodik olimpiája, ami rendkívüli teljesítménynek mondható. Kruchina Károly, a Magyar Szörf Szövetség alelnöke szerint Gádorfalvi született zseni. Rendkívül keveseknek sikerül ennyiszer kijutni az olimpiára, eddig hazánk sportolói közül csak a hétszeres olimpiai bajnok vívó Gerevich Aladárnak sikerült, az aktív sportolók közül pedig csak olyan kiváló versenyzőknek erre esélyük a jövő évi ötkarikás játékokon, mint például a tőröző Mohamed Aida vagy a kajakos Kammerer Zoltán.

Gádorfalvi Áron (fotó: windsurfing.hu)

Gádorfalvi Áron (fotó: windsurfing.hu)

– Gádorfalvi olyan ország versenyzője, amelynek nincs tengerpartja, holott a nagy versenyeket mind tengeren rendezik. Hasonló ez, mint az alpesi síző Miklós Edit kiváló teljesítménye, aki úgy tudja felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, hogy Magyarországon nincsenek magas hegyek – mondta Kruchina Károly. Kifejtette: a szövetség költségvetése az elmúlt néhány évben megnégyszereződött, ennek köszönhetően több támogatást tudnak nyújtani Gádorfalvinak és az utánpótlásnak egyaránt.

Utassy Loránd szövetségi kapitány elmondta, nagyon jól jött, hogy Gádorfalvi röviddel a világbajnokság előtt 4-5 kilót lefogyott, így gyorsabb tudott lenni a “kisszeles” viadalon.

– Erős volt a mezőny, mintegy tíz világbajnokkal, akik közül többet is meg tudott előzni – fejtette ki a szövetségi kapitány. “Emberfeletti teljesítményt kívánt ez a szereplés, volt olyan futam, hogy Áron görcsöt kapott, mert annyira kihajtotta magát a nagy forróságban, úgy kellett kivenni a vízből.”

Utassy Loránd hozzátette, kiváló eredményének köszönhetően Gádorfalvit meghívták a legjobb 20 versenyzőt felvonultató világkupa versenyre, Abu-Dzabiba.