Kísérteties aszteroida húz el a Föld mellett halloweenkor

A NASA szakemberei szerint a 400 méteres szikla a Föld-Hold távolságnál kicsit messzebb halad el mellettünk, az sem kizárt, hogy üstökös.

A 2015 TB145 névre keresztelt sziklát idén október 10-én fedezték (ezt jelenti a nevében a 2015), a Nap megkerüléséhez durván három év kell neki – olvasható a Space.com cikkében. Átmérője hozzávetőlegesen 400 méter, a jelek szerint a Föld-Hold távolságnál kicsit messzebb, 480 ezer kilométerre fog elhúzni a Föld mellett október 31-én. Néhány csillagász elnevezte Spooky-nak, ami ijesztőt, kísértetiest jelent, de ugyanezzel a szóval illették Fox Muldert is a X-aktákban, ehhez viszont angolul kellett nézni.

Az objektum amúgy annyira nem ijesztő, közvetlen veszélyt sem jelent ránk, a névadásban vélhetően az játszott komoly szerepet, hogy pont halloweenkor randizik a bolygónkkal, már amennyire randinak lehet nevezni, ha valami olyan messze megy el az embertől, hogy az abszolút sebességrekord fény is csak másfél másodperc alatt teszi meg az utat. Egyes szakemberek szerint az sem kizárt, hogy az aszteroida valójában egy üstökös, ezt elnyúlt pályájával és nagy sebességével (22 kilométer per másodperc) indokolják.

A 2015 TB145 szabad szemmel nem lesz látható. A csillagászok a NASA goldstone-i központjában működő antennák segítségével rádiójelekkel fogják bombázni az asztreroidát, a visszaverődő jelek alapján pedig reményeik szerint fény derül a szikla formájára, pontos méretére és egyéb karaktereire.

A NASA tudósai szerint legközelebb 2027 augusztusában közelít meg minket ennyire egy akkora szikla, ami legalább olyan masszív, mint a mostani: 12 év múlva az 1999 AN10 a maga 800 méterével fog elsuhanni durván 385 ezer kilométerre planétánktól.