Másfél évtizeden belül eltűnhet a készpénz Svédországban

Öt-tizenöt év múlva kiveszhet a kézzel fogható pénz a svédeknél, marad a kártya és a mobilos fizetés.

A svéd Royal Institute of Technology friss kutatása szerint a skandináv ország lehet az első, ahol évtizedeken belül – 2020 és 2030 között – eltűnhet a készpénzforgalom – írta a 24.hu. A cikk szerint évről évre egyre kevesebb a készpénz szerepe, a kártyás fizetés mellett pedig a mobilfizetés is felfutóban van.

Az északi ország lakói gyakorlatilag mindenhol kártyával fizetnek. Az országban bankautomata is alig van már, egymillió lakosra mindössze 359 jut az ATM-ekből, ami jócskán alulmúlja az európai átlag 864-et. Egy felmérés szerint a svédek nem szeretnek nagy összegű készpénzt felvenni, az esetek 41 százalékában 100 koronánál – kicsivel több mint 3000 forintnál – kevesebbet kérnek a gépből.

A készpénz kiveszésével jól járna a svéd nemzeti bank, mivel nem kellene a károsodott bankjegyeket, elveszett érméket pótolniuk, ez pedig komoly költségektől kímélné meg az országot.

Nem mindenki örül azonban ennek a trendnek. A svéd nyugdíjasok közül hét százalék még sosem használt bankkártyát, nekik fájó lenne a készpénz eltűnése. Van ezen kívül más intő jel is: egy készpénzmentesként meghirdetett zenei fesztiválál káoszba fuladt, mert összeomlott az elektronikus fizetési rendszer.