Földönkívüli civilizáció nyomait találhatták meg egy különös csillag körül

Földönkívüliek által épített hatalmas építmények keringhetnek egy rejtélyes csillag körül.

A különös, tőlünk 1500 fényévre található csillagot – a KIC 8462852-et – még 2009-ben fedezték fel a csillagászok – írta a 24. hu az Atlantic és több tudományos lap cikke nyomán. Éveken át figyelték, és arra a következtetésre jutottak, hogy valami kering körülötte, ami időnként kitakarja a fényt. Ez a valami pedig nem kicsi: időnként a csillag fényessége 22 százalékkal csökkent miatta.

A szakemberek először természetes jelenséggel próbálták magyarázni az észlelteket, de azokat egymás után elvetették, kizárták a műszerek hibáját is. Maradt az a magyarázat, hogy üstökösök keringenek körülötte, amiket egy, a galaxison áthaladó csillag gravitációja terelt oda, de ez sem ad választ mindenre.

Egy másik lehetséges magyarázat is van az anomáliára, ez pedig a földönkívüli intelligencia, illetve annak kézzel fogható jelenléte. Jason Wright, az amerikai Penn State egyetem csillagásza úgy vélekedik, hogy hatalmas, több százezer kilométeres napelemek keringhetnek a csillag körül, amelyekkel az idegen civilizáció a napenergiát gyűjti. A szakember elmondta: a földönkívüliek mindig az utolsó lehetséges magyarázat valamire, de a mostani anomália pont olyan, amit egy idegen, az emberinél sokkal fejlettebb civilizációtól várhatunk.

A különös jelenséget nem vették észre azonnal a szakemberek, mikor a csillagot vizsgálni kezdték. Most rádióteleszkóppal szeretnék megfigyelni az égitestet, intelligens lényekre utaló rádiójelek után kutatnának. Az első megfigyelések 2016 januárjában indulhatnak, ha pedig ígéretes az, amit találtak, az új-mexikói VLA rádióteleszkóp-hálózatot is ráfordítanák a célpontra.