Szétrepeszti a Holdat a Föld

Több mint 3200 repedést találtak égi kísérőnk felszínén, melyeket a jelek szerint bolygónk gravitációja okoz.

Közismert, hogy a Hold gravitációja hat a Földre, a legszembetűnőbb jele ennek az árapály-jelenség. A kapcsolat azonban nem egyoldalú: bolygónk gravitációja is hat a Holdra. A space.com-on publikált cikk szerint a Föld tömegvonzása miatt repedezik a Hold felszíne.

A tudósok a 2009-ben indított Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda adataira, képeire támaszkodva állapították meg. A NASA berendezésének adatai alapján állapították meg 2010-ben például azt, hogy égi kísérőnk zsugorodik: a nagy felbontású fotókon 14 olyan törés tűnt fel, melyek vélhetően akkor keletkeztek, mikor kihűlt a bolygó belseje.

Az azóta eltelt hat évben sikerült a Hold háromnegyedét alaposan feltérképezni fotók segítségével, ennek során több mint 3200 repedést találtak a felszínen, melyek egy korábbi kutatás szerint 50 millió évesnél fiatalabbak.

Egy új kutatás szerint viszont ezek a sebhelyek nem írhatók a zsugorodás számlájára, ugyanis akkor véletlenszerűen, minden irányba futniuk kellene. Ehelyett jól kivehető minta látszik, ami arra utal, hogy más áll a háttérben, egy olyan erő, ami a Hold egészére hat, pontosan olyan, mint a Föld gravitációja. Bolygónk tömegvonzása azonban nem egyenlően hat a kozmikus szomszédra: erősebb a földközeli, gyengébb a földtávoli pontoknál.

Repedés a Hold felszínén (fotó: space.com/NASA/LRO/Arizona State University/Smithsonian Institution

Repedés a Hold felszínén (fotó: space.com/NASA/LRO/Arizona State University/Smithsonian Institution

A Föld árapály-ereje 50-100-szor kisebb hatással van a Holdra, mint amennyire az összehúzódás formálta a felszínt, de a jelek szerint nem elhanyagolható, ráadásul a mai napig formálja a felszínt.