Óriási szabályos lyuk jelent meg az égen

Mintha valaki körzővel kijelölt volna, majd egy szikével körbemetszett volna egy darabot a felhőből.

A látványos jelenség a kanadai Ontario felett tűnt fel – írja a viralnova.com. A lyuk nem kis ámulatot váltott ki az arra járókból, szerencsére videó is készült róla:

Source: Strange circular hole spotted in Ontario sky by krzysztofszynal on Rumble

Az ilyen lyukak mögött sokan előszeretettel sejtenek földönkívüli tevékenységet. Őket le kell, hogy lombozzuk: a jelenség teljesen természetes és földi eredető okok miatt létezik. A neve is teljesen hétköznapi: lyukas felhő. Ilyen lyuk kialakulása előtt a felhőben a hőmérséklet a fagypont alá esik, azonban nincs elegendő szilárd részecske ahhoz, hogy jég alakuljon ki – áll a Wikipedián. Emiatt a felhőnek ez a része túlhűtött folyadéknak tekinthető.

A felhőnek ez a része elkezd megfagyni, ez pedig hirtelen megy végbe. A képződményben lévő jégcseppek a földfelszín felé kezdenek esni, emiatt pedig lyuk keletkezik a felhőben. Sokszor nem érik el a cseppek a talajt, ilyenkor virga alakul ki, ami szintén jól látható. Néhány napja például Budapest felett lehetett megfigyelni virga-jelenséget, kattints ide, ha látni szeretnéd, hogyan jegesedtek el a főváros felett a felhők.