Visszatértek az állatok Csernobil környékére

Virágzik a vadvilág az atomkatasztrófa miatt kiürített körzetben.

Az 1986-os atombaleset miatt a hatóságok hozzávetőlegesen 2500 négyzetkilométeres területet zártak le, ahol később biztonsági zónát jelöltek ki – írta a Current Biology cikkére hivatkozva az nlcafe.hu. Mikor a közelmúltban megvizsgálták az élővilágot a zónában, azt látták, hogy a vadvilág komoly fejlődésnek indult.

A statisztikák szerint a vizsgált területen hétszer annyi farkas él, mint a katasztrófa előtt, de szarvasok, rókák és vaddisznók is nagy számban élnek. Ennek oka a katasztrófa miatt megszűnt emberi tevékenység, nem hátráltatja urbanizáció a természetet, gyakorlatilag nem zavarja semmi az élővilágot.

– Ha valahol kivesszük az embereket az egyenletből, a természet azonnal átveszi az irányítást – idézte a cikk a tanulmány egyik szerzőjét, Jim Smith-szet, a University of Porstmouth kutatóját. A szakember szerint a patás állatok száma nem tér el a fehérorosz tájvédelmi körzetekben megfigyelteknél, kisebb állatokból viszont több van, ez a gyorsabb szaporodásukból adódik.

A számok egyértelműen a természet diadalát mutatják, azonban a szakemberek nem vizsgálták az állatok egészségi állapotát. Gyanítják azonban, hogy a mai napig magas radioaktív sugárzás miatt különféle elváltozások vannak rajtuk, egy korábbi kutatás deformált csőrű madarakról értekezett. Ezen kívül egyes fajoknál gyakoribb daganatos megbetegedés figyelhető meg, a pókok pedig eltűntek. Az ilyesfajta változások azonban jószerivel csak a forró zónákra korlátozódik, oda, ahol a mai napig sokkal magasabb a sugárzás az átlagosnál. A katasztrófa sújtotta terület zömén azonban mára nagyot esett a sugárzás, örülnek is neki a katasztrófaturisták, akik rendszeresen utaznak a területre.