Orkánok, csapadék – enyhe, de őrült telünk lehet

Nagyon enyhe, ugyanakkor csapadékos, viharos télre készülhetünk a szakemberek szerint.

Amerikai tudósok szerint akár két fokkal is melegebb lehet az idei tél az átlagosnál – írta a Blikk. A cikk szerint egy német kutatás is így látja a helyzetet, kiegészítve azzal, hogy az enyhe idő miatt orkánokra számítanak.

A lap idézte Láng István klímakutatót, aki szerint jelenleg a húszezer évvel ezelőtti jégkorszak utáni felmelegedési fázisát éljük. A szakember szerint jobb felkészülni az esetleges szélsőséges időjárásra, amelynek az egyik oka az El Nino-jelenség. Ez egy ciklikusan, néhány évenként jelentkező természeti jelenség. a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedését jelenti – írtuk korábban. Hatására az egész bolygón megváltoznak a csapadék- és hőmérsékletviszonyok, világszerte megemeli a hőmérsékletet, özönvízszerű eső zúdulhat száraz vidékekre, a csapadékos területek pedig aszálytól szenvedhetnek.

Az El Nino egyébként éppúgy okozhat rendkívül enyhe, mint rendkívül zord telet. Az amerikai Oceanográfiai és Légköri Hivatal prognózisa szerint komoly fagyokra kell számítani, a tél a tavasz közepéig tart majd – olvasható a Blikk cikkében.