Magyar kutatóhoz mehet az idei fizikai Nobel-díj?

Krausz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója is esélyese az idei fizikai Nobel-díjnak.

Ezt a hírt a Magyar Tudományos Akadémia közölte honlapján a Thomson Reuters értesüléseire hivatkozva, amely több mint egy évtizede minden évben megpróbálja előrejelezni a Nobel-díjasokat. Az idei prognózis szerint a fizikában három tudományterület négy kutatója került a rangsor élére, Krausz Ferenc magyar fizikus a kanadai Paul B. Corkummal együtt az attoszekundumos fizikával kapcsolatban szerepel a listán.

A Thomson Reuters szerint idén az attoszekundumos, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizika a a leginkább “Nobel-érett” tudományterületek egyike. Krausz Ferenc ennek a tudományterületnek a művelője, az MTA külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Universität kutatója, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Krausz Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia idei közgyűlésének díszelőadásán beszélt arról, hogyan lehet “lefényképezni” a természet leggyorsabb mozgásait. Az attoszekundumos fizikával jól vizsgálható az elektronok viselkedése, így hozzásegíthet a molekulák szerkezetváltozásainak értelmezéséhez. Az itt kapott eredmények révén új orvosi képalkotó eljárások születhetnek, és a molekuláris szerkezetváltozások jobb megértése a gyógyszerfejlesztésben is jelentős előrelépést hozhat – olvasható az mta.hu-n.

A Thomson Reuters eddigi előrejelzései eléggé pontosak voltak: az elmúlt 13 évben kiosztott 52 tudományos Nobel-díjból 21-et eltalált. Krausz Ferenc azonban nem ért egyet a prognózissal, szerinte sokkal érdemesebb személyek vannak erre a kitüntetésre. Mindettől függetlenül nagyon örül, hogy említésre került a neve és a tudományterület – idézte szavait a Magyar Tudományos Akadémia.