Nem fog számítani a rossz helyesírás a magyarérettségin

Változik a magyarérettségi 2017-től, a jövőben a jó helyesírást jutalmazzák, a rossz pedig nem jár pontveszéssel

Két év múlva több ponton is megváltozik a magyar nyelv és irodalom érettségi – írta az eduline.hu. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és „Köznapi írásbeliség” megnevezés alatt az érveléssel kerül egy párba, azaz az érettségiző választhat a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között. Ezen felül középszinten a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül is lehet majd választani.

A cikk szerint az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz. Erre azért van szükség, mert a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

Az értékelést is átszabják, ebből talán a legfontosabb, hogy 2017-től a jó helyesírást jutalmazni fogják, a rosszért nem adnak hibapontokat.

Az eduline.hu cikke szerint az alábbi módon változik a pontozás:

A középszintű műelemző feladat pontozása: tartalmi minőség – 25 pont; nyelvi minőség 25 (szövegszerkezet – 5 pont; stílus – 5 pont; nyelvhelyesség – 5 pont, helyesírás 8, íráskép 2).

A középszintű szóbeli vizsga értékelése: Tartalmi minőség, irodalom: 25 pont, Tartalmi minőség, magyar nyelv: 10 pont, A felelet nyelvi minősége: 15 pont.

Emelt szinten a reflektáló és a műelemző szövegek értékelése egymástól függetlenül történik. A műértelmező feladat pontértéke: 30 pont, a reflektáló feladat pontértéke: 20 pont.