Úristen: megint pénzt kér a Facebook a profilunkért?

Nem telt el egy nap a Facebook történetének talán legnagyobb lehalása óta, máris terjed egy átverés, miszerint fizetni kell, ha továbbra is privát profilt szeretnénk.

Amint arról korábban írtunk, hétfő este 20 óra 58 és 21 óra 41 között nem volt elérhető a Facebook. A Mirror kedden már arról írt: a nagy pauza másnapján ezrek kezdtek el megosztani egy üzenetet, miszerint fizetni kell a Facebooknak 5,99 fontot – uszkve 2500 forintot -, ha továbbra is azt szeretnénk, hogy privát legyen a profilunk.

Nyilván van megoldás: ha kitesszük az üzenőfalunkra a cirkuláló szöveget, akkor nem kell fizetnünk, és még a privát képeink sem válnak közkinccsé. A cikk által idézett szöveg szerint ha nem lépjük meg ezt, még azok az üzenetek is látszódhatnak, amiket kitöröltünk.

Ha valakinél ilyet látunk, akkor ő bizony benyelte az átverést:

“Now it’s official! It has been published in the media. Facebook has just released the entry price: £5.99 ($9.10) to keep the subscription of your status to be set to “private.”

“If you paste this message on your page, it will be offered free (I said paste not share) if not tomorrow, all your posts can become public. Even the messages that have been deleted or the photos not allowed. After all, it does not cost anything for a simple copy and paste.”

A Mirror idézte Andrew Noyest, a Facebook szóvivőjét, aki elmondta: a közösségi oldal felhasználási feltételei szerint joguk van van megosztani a felhasználnók posztjait, fotóit, amennyiben a felhasználó nem rendelkezett úgy, hogy tartalmai privát tartalmak. – A Facebook továbbra sem tulajdonolja a felhasználók által megosztott tartalmakat, még akkor sem, ha ennek ellenkezője kezd terjedni a közösségi hálón – fűzte hozzá. 

Ismerős valahonnan?

A mostanihoz hasonló hoax idén már keringett a közösségi hálón, év elején az alábbi szöveggel lehetett találkozni sokak üzenőfalán:

“NEM adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). MEGJEGYZÉS: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra.”

Ha most belefutsz egy ismerősödnél egy hasonlóba, nyugodtan mondd neki, hogy őt bizony bepalizták.