Neonzölden ragyogó teknőst találtak – a kihalás szélén áll

Te is garantáltan meglepődnél, ha búvárkodás közben feléd úszna egy ilyen világító tengeri állat.

A súlyosan veszélyeztetett közönséges cserepesteknős tengeriteknős, a modern halászat és a környezetszennyezés gyakorlatilag a kihalás szélére sodorta. Az erősen megtizedelt fajnak azonban egy olyan példányára bukkantak a közelmúltban, amilyet még nem láttak.

A National Geographic cikke szerint július végén a Salamon-szigeteknél egy biofluoreszkáló, neonzöld és piros színekben játszó példányra bukkant David Gruber, a New York-i Egyetem tengerbiológusa. A szárazföldön megtudta, hogy van egy kisebb közösség, ami fogságban nevel ilyen teknősöket. Megvizsgálva a páncélosokat, Gruber azt tapasztalta, hogy mindegyik vörösesen ragyogott.

Biofluoreszkálás alatt azt értjük, mikor egy élőlény elnyeli a földfelszínt érő fényt, majd azt más színben kibocsátja. Nem összekeverendő a biolumineszkálással, ilyet is csinálnak élőlények, de ilyen esetben a fény egy kémiai reakció eredményeként, vagy baktériumoknak köszönhetően jön létre. Ha nagyon, de nagyon le akarnánk egyszerűsíteni: a biofluoreszkáló és a biolumineszkáló lény is világít, csak másképp. Az ilyen képesség jól jöhet támadáshoz, védekezéshez, préda csalogatásához, illetve ragadozó elriasztásához.

A Salamon-szigeteknél talált teknős azért különleges, mert a tudósok eddig még nem találkoztak olyan hüllővel, ami biofluoreszkált volna.