Folyékony sós vizet találhattak a Marson

Ha nem lőttek mellé a szakemberek, akkor ez komoly áttörés lehet a lehetséges marsi életformákkal kapcsolatos kutatásokban.

Nem ez az első alkalom, hogy vizet találtak a Marson, évek óta tudott, hogy a vörös bolygó egyes részein fagyott halmazállapotban, többnyire kisebb pocsolyákban előfordul az életadó vegyület. Sokáig azonban nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy folyékony víz is lenne a planétán – írta a HVG.hu.

Ez azonban most változhat: a NASA hétfő délutáni bejelentése szerint a műholdképeinek tanulmányozásakor a Mars felszínén sötét csíkokat fedeztek fel, amelyekről azt gondolják,, hogy azokat folyékony, ráadásul sós víz okozta a lejtős részeken. A só megváltoztathatta a víz fagyás- és párolgási pontját, annyira, hogy az folyékony maradhasson. A NASA tájékoztatása szerint a folyékony víz nyomait már 4-5 éve felfedezték, de további vizsgálatok kellettek ahhoz, hogy ezt hitelesen is bizonyítani lehessen. Ha helyesek a következtetések, akkor a sós víz léte komoly áttörés lehet a lehetséges marsi életformákkal kapcsolatos kutatásokban.

A friss adatok alapján megállapították még, hogy magas lehet a levegő nedvességtartalma, és a talaj nedvességtartalma is nagyobb a bolygón, mint eddig gondolták. Azt, hogy honnan származhat a marsi víz, egyelőre nem tudni, de elméletek természetesen vannak. Kiolvadhattak a Mars felszínén található jégből, lecsapódhattak a légkörből, származhat a talajból, vagy akár valamilyen forrásból.

A NASA kutató már áprilisban bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Mars talajában lévő só képes lehet nedvességet kivonni a légkörből, és éjszakánként így keletkezhetnek a kisméretű pocsolyák. Azt is feltételezik, hogy a Marson valaha a Földön lévő Atlanti-óceánhoz hasonló tenger lehetett.