Így vöröslött hajnalban a szuperhold

Magyarországról is megfigyelhető teljes holdfogyatkozás volt hétfő hajnalban, égi kísérőnk ráadásul épp földközelpontjában tartózkodott, azaz nagyobbnak is látszott az átlagosnál. Ha lemaradtál róla, 2033-ban pótolhatod.

Szeptember 28-án hajnalban teljesen elbújt a Föld árnyékába égi szomszédunk. Nem fekete volt azonban, a földi légkörön szóródó fény halvány derengése narancsvörös színt adott neki.

A fogyatkozás a “szuperhold” jelenséggel együtt érkezett, ez azt jelenti, hogy a Hold pályájának éppen a földközelpontjában – perigeumban – tartózkodott. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton – írta az MTI, hozzátéve, hogy több mint 30 éve nem volt látható “szuperholddal” egybekötött fogyatkozás.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető volt, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is látható volt. A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érintette a Holdat, de jelenléte csak fél órával később vált láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezdett belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnt el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor volt. Égi kísérőnk 5:23-kor kezdett kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyta el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető volt a Hold korongján.

A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tartott, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc volt.

Így látszott állandó kísérőnk hétfő hajnalban:

Salgótarján, 2015. szeptember 28. Teljes holdfogyatkozás Salgótarján Salgóbánya városrészébõl, faágak közül fotózva 2015. szeptember 28-án. MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2015. szeptember 28.
Teljes holdfogyatkozás Salgótarján Salgóbánya városrészébõl, faágak közül fotózva 2015. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2015. szeptember 28. Holdfogyatkozás látszik a salgói vár mellett Salgótarján Salgóbánya városrészébõl fotózva 2015. szeptember 28-án. MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2015. szeptember 28.
Holdfogyatkozás látszik a salgói vár mellett Salgótarján Salgóbánya városrészébõl fotózva 2015. szeptember 28-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Szuperhold márpedig nincs

A csillagászat nem ismeri és nem is használja a szuperhold kifejezést – írja a Csillagászat.hu, kiemelve, hogy holdunknak négy fő fázisa van, úgy mint újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed – ezek között nem szerepel a szuperhold. Szuperföldek viszont léteznek, ezek olyan exobolygók, amelyek a Földnél nagyobb tömegűek, ám nem érik el a 15-szörös földtömeget. A cikk szerint szuperholdak legfeljebb a szuperföldek körül keringhetnek. A “szuperhold” fogalma 2011 márciusában került be a köztudatba, a holdtölte és a Hold földközelségének majdnem egybeesését illették ezzel a jelzővel.

Lemaradtál? 18 év múlva pótolhatod!

Az “egyszerű” holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A perigeumban ülő Hold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni. A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.