Visszaadta a házban talált 400 ezer forintot a makói asszony

Egy kisebb vagyon lapult abban a tárcában, amit egy 70 éves nő talált csütörtökön Makón. Meg sem fordult a fejében, hogy megtartja.

Az esetről a Délmagyar.hu számolt be. A cikk szerint Martonosi Ferencné Terike tömött bukszába botlott a lépcsőházban. Kinyitotta, hogy megnézze, van-e benne valamilyen papír, amivel előkeríthető a tulajdonos. Ekkor látta, hogy sok pénz van benne, de nem nyúlt hozzá, mert egyszerűen az nem az övé.

A Rudnay lakótelepi panelházban, a postaládák előtti asztalon pihenő pénztárcában volt egy névjegykártya, Terike felhívta az azon található telefonszámot, de kiderült, hogy akihez a szám tartozik, nem járt a környéken. Mivel csak egy postai szelvény volt ezen kívül a tárcávan, ami nem segített a tulajdonos kilétének megállapításában, átballagott a rendőrségre, és leadta a talált tárgyat.

A rendőrségen kiderült: a tárcában 407 ezer forint lapult. Hamar meglett a tulajdonosa is, egy makói postai kézbesítő, aki nagy siettében hagyta ott a tárcát az asztalon.

Terike a közelmúltban veszítette el férjét, eladóként dolgozott, most kisnyugdíjas. Elmondása szerint ő sosem vesztett el pénzt, nagyon vigyázott az értékeire, de nem ez az első eset, hogy tárcát talált. Negyven évvel ezelőtt már vitt be talált bukszát, akkor még a tanácsházára, de ahogy most sem, akkor sem kapott érte jutalmat, de nem is tart rá igényt. A Délmagyar.hu cikke szerint a kézbesítő viszont azt ígérte, nem csak szóban szeretné kifejezni a háláját a becsületes megtalálónak.

A talált pénzt, azon túl, hogy a lelkiismeretünk is így kívánja, a hatályos magyar törvények szerint is kötelesek vagyunk visszaadni a gazdájának – írja a Vásárhely24. Ha nem tudjuk, hogy kié, a helyi jegyzőnél kell leadni, a megtalálás után legkésőbb nyolc nappal. Ha egy nyilvános helyen – bankban, egy bevásárlóközpontban, buszon – találunk egy pénztárcát, azt egy ott dolgozónak kell átadnunk.