Megvan, meddig fizethetsz a régi húszezressel

Idén december 14-től kerülnek forgalomba a megújult húszezer forintos bankjegyek, a régieket jövő év végéig koptathatod.

Megújított 20 ezer forintos címletű bankjegyet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank szeptember 25-én – írtuk korábban. Az új bankjegy mérete nem változott, és az előoldali képen továbbra is Deák Ferenc portréja látható, a színe azonban eltér az eddigiektől. A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld. Az íriszszerű alapnyomat a bal oldalon található vízjelmező körül, valamint a jobb oldalon narancs, a szövegtükör körül pedig kékeszöld színhatású.

Az új bankókat 2015. december 14-től hozza forgalomba a Magyar Nemzeti Bank, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást – mondta el Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke pénteken Budapesten, a megújított húszezer forintost bemutató sajtótájékoztatón.

Az MTI tudósítása szerint az alelnök elmondta: jövőre 70 éves lesz a forint, ebből az alkalomból a jegybank rendezvénysorozatot indít, a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20 000 forintos címlettel folytatja.

Az új bankjegy péntektől a kibocsátásról szóló rendelettel összhangban törvényes fizetőeszköz lett, ezután, a készpénzes fizetésben résztvevő személyek és az eszközök (pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői, pénztárosok) jegybank által támogatott felkészítését követően kerülnek forgalomba.

A napi.hu cikke szerint a régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.