Le ne maradj róla: hétfő hajnalban teljes holdfogyatkozás

Szeptember 28-án hajnalban teljesen elbújik a Föld árnyékába égi szomszédunk.

A Hold azonba nem fekete lesz, a földi légkörön szóródó fény halvány derengése narancsvörös színt ad neki. Emiatt vannak, akik előszeretettel emlegetik ilyenkor vérholdként állandó kísérőnket, meg olyanok is, akik egyenesen a világvégét látják bele a fogyatkozásba. Hogy miért nem kell apokaliptikus gondolatoktól túlfűtve tarkón pattogni, arról itt írtunk korábban.

A hétfői fogyatkozás hajnali 2 óra 11 perckor kezdődik helyi idő szerint, ekkor lép be a Hold a félárnyékba – írja az Időkép.hu. A részleges fogyatkozás 3 óra 7 perckor, a teljes fogyatkozás 4 óra 11 perckor kezdődik,a közepe 4 óra 47 perckor lesz. A teljes árnyékból a Hold 5 óra után 23 perccel kezd kibukkanni, a részleges fogyatkozás 6 óra 27 perckor ér véget. Ekkor már erősen világosodni fog, a Hold pedig tőlünk nézve lenyugszik.

A teljes holdfogyatkozás a legutolsó fázis – a félárnyékból történő kilépés – kivételével végig megfigyelhető lesz Magyarországról, hacsak az időjárás nem szúr ki velünk.

Ha szívesen végignéznéd a jelenséged, de nem tudsz, vagy nem akarsz kimenni a szabadba, a www.galileowebcast.hu weboldalon élő közvetítést láthatsz a fogyatkozásról.