Alattomos telefonos csalók garázdálkodnak – be ne dőlj nekik

Busás nyereményt ígérnek, cserébe “csupán” fel kell tölteni egy telefonkártyát.

A veszélyre a Magyar Bankszövetség hívta fel a figyelmet – írta csütörtökön az Index.hu. A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban több tucat panasz érkezett a szövetséghez tartozó több mint tíz magyarországi bankhoz, mindenki ugyanarról számolt be.

A csaló mobilcég hivatalos ügyintézőjének adja ki magát, azt hazudva, hogy a kiszemelt fél 100 ezer forint feletti értékben nyert egy nyereményjátékon. Ahhoz viszont, hogy át lehessen venni a nyereményt, arra kéri az áldozatot: töltsön fel egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára 10 ezer forint körüli összeget, elektronikusan. Az áldozat azonban hiába tölti fel a pénzt, nem jut a nyereményhez, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az nem létezik.

A nyilvánvaló átverés ellenére a bankok nem tudnak mit tenni, mivel a kártyabirtokos önszántából, teljesen szabályos pénzügyi tranzakcióval küldte át a pénzt – olvasható a cikkben. Akit átvertek, az forduljon a rendőrséghez, aki pedig a fenti ajánlathoz hasonlót hall, az kezdjen el erősen gyanakodni, minden bizonnyal át akarják verni.