Most fojtogat legjobban a parlagfű

Nehéz napjai vannak az allergiásoknak, de a helyzet még romlani fog: tetőzik a parlagfű pollenszórása.

Az ország minden részén nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, emiatt az Országos Közegészségügyi Központ fenntartja a múlt héten kiadott II. fokú riasztást – tette közzé csütörtök reggel az ÁNTSZ a Facebookon, az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat elmúlt heti adatai alapján. Eszerint hazánk legnagyobb részén átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a levegőben légköbméterenként, de egy-egy napon kiugró, köbméterenként ezer pollenszem értéket is mértek. Valamivel jobb a helyzet a zalaegerszegi, a szekszárdi mérőállomás környékén, valamint az Északi-középhelységben és a Nyírségben, de az átlagos pollenkoncentráció még ezeken a területeken is meghaladta a 100 darab/köbméter értéket.

Így alakult a pollenszórás az elmúlt héten:

Pollentérkép 2015. augusztus 31.-szeptember 6.

Pollentérkép 2015. augusztus 31.-szeptember 6.

A parlagfűre érzékenyek enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, a nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban történő szárítást.

Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése alapján a parlagfű virágzása most van a csúcsán, a következő napokban már enyhülés várható.
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer összesen hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a már állandó tüneteket okozó, légköbméterenkénti 30 pollenszemet meghaladó koncentráció esetén az I. – III. szintű riasztási fokozatok.