Méhnyakrákműtét után szült egészséges gyermeket egy szegedi anyuka

Három évvel méhnyakrák miatti műtétét követően egészséges kisfiúnak adott életet egy 33 éves szegedi anyuka hétfőn.

Tóth Bettinának az előző terhessége alatt derült ki, hogy méhnyakrákja van – írta a delmagyar.hu. Évente járt ugyan szűrésre, de egyszer sem találtak nála semmit, vélhetően a várandósság hozta elő. Speciális műtéten esett át úgy, hogy magzata már 18 hetes volt, a terhességet sajnos meg kellett szakítani, de a gyermekvállalás lehetősége megmaradt számára.

A különleges eljárást még 1997-ben dolgozta ki egy munkacsoport, melynek három szegedi tagja is volt, a metódus azóta világhírű lett – nyilatkozta a portálnak Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató-helyettese. A beavatkozás során a méhnyak eltávolítása után a méhet a hüvelycsonkhoz varrják vissza, de ez meglehetősen bonyolult művelet, kevés hazai szakember képes rá, azok is csak azokban az esetekben alkalmazzák, ha a nőnek nincs még gyermeke, vagy fiatal és családbővítést tervez. Mindezidáig négy esetben tudtak teherbe esni egy ilyen műtétet követően, Szegedről Tóth Bettina volt az első. Nem volt szükség mesterséges megtermékenyítésre, kisbabáját pedig a 38. hétig sikerült bent tartani, majd császármetszés útján a világra segítették.

– Sokként ért a diagnózis annak idején, de bíztam benne, hogy minden rendben lesz – idézi a portál Bettina szavait, aki leszögezte: mindig próbált pozitívan állni a dolgokhoz, számított is arra, hgy újra teherbe esik.