Ez a férfi abból él, hogy mindent megszagoltatnak vele

George Aldritch a NASA alkalmazásában áll és szagolnia kell a pénzért. Ha éppen nem ezt csinálja, az USA legbüdösebb tornacipőit szimatolja.

Az 59 éves férfi eredetileg tűzoltó volt, de hamar kiderült, hogy az átlagosnál jóval kifinomultabb a szaglása. Olyannyira jó volt az orra, hogy a NASA idestova negyven éve tartja alkalmazásban a White Stand tesztbázison, ahol Aldritchnek mindent meg kell szagolnia, ami kapcsolatba kerül az űrhajósokkal – írta az Index.hu. Az, hogy valami büdös, vagy nem, az akkor sem mindegy, ha az ember a Földön van, tud szellőztetni, vagy el tud menni a szagtól. Ha viszont egy bolygó körül keringő, légmentesen lezárt, műszerekkel telepakolt szűk fémkapszulában van büdös, akkor nincs mit tenni. A büdösveszély valósságát mi sem bizonyítja jobban, mint egy 1976-os szovjet eset, mikor is a misszió azért hiúsult meg, mert irdatlan bűz volt a Szojuz-21 űrhajóban.

Az űrállomáson kilencven percenként van naplemente a fedélzeten, minden másfél órában lezajlik egy éjjel-nappal ciklus. Az űrállomás fala először felmelegszik, majd lehűl, ez a szekvencia pedig egy nap 16-szor ismétlődik, ami felgyorsítja a benne lévő anyagok egyes vegyületeinek felszabadulását. Egy ragasztott, festett felület tizenhatszor többször melegszik fel és hűl le az űrállomáson, mint a földön, így jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Festék-, illetve ragasztószagban pedig nem jó lenni.

Az ilyen esetek elkerülése végett George Aldritch minden, az űrállomásra készülő tárgyat megszagol, ételt, ruhát, még személyes dolgokat is, miután azokat olyan körülményeknek tették ki, mint amilyenek a súlytalanságban várnak rájuk. A férfi nem egy esetben tartott a Földön dolgokat, az Apollo-14 küldetése pedig egy rosszul választott tinta miatt majdnem megszűnt.

A szakavatott szimat azonban lassan nyugdíjaskorú lesz, a NASA próbálja géppel helyettesíteni a mesteri orrot, de egyelőre még nem járt sikerrel. A masina megmondja ugyan a levegő összetételét és jelzi a mérgező anyagokat, de a bűz meghatározásához az emberi orr, az agy, valamint a szubjektív értékítélet szükséges.

George Aldritch hobbija is a szagláshoz kötődik: állandó zsűritag az Amerika Legbüdösebb Tornacipője versenyen.