Közeleg vérhold, közeleg a világvége – megint?

Szeptember 28-án teljes holdfogyatkozás lesz, azaz legközelebbi égi szomszédunk teljesen Földünk árnyékába kerül. Nem fekete lesz azonban, a földi légkörön szóródó fény halvány derengése miatt narancsvörös színt ad neki. Érdemes aznap hajnalban az eget figyelni, ha az időjárás nem szúr ki velünk, szép égi jelenségben lesz részünk.

A jellegzetes vérvörös szín miatt a teljesen elfogyó holdat természetesen már régen elkeresztelték vérholdnak, ami – természetesen – a világvégét jelenti. A hir24 cikke szerint a vérhold elmélete Mark Biltztől származik, igazán híressé viszont John Hagee bestsellere, a Négy Vérhold tette. Az egész Jóel próféta jövendölésén nyugszik, mely így szól: “A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja”.

Blitz a NASA adatbázisát felhasználva átvizsgálta az elmúlt néhány ezer év holdfogyatkozásait, különös figyelmet fordítva a tetrádokra, azaz mikor két év alatt négy “vérhold” van. A tetrádokat összevetette a zsidók történelmével és naptárával, innen már csak egy ugrás volt a párhuzamosságok felfedezése. Az 1493-94 közötti tetrád idején volt a spanyol inkvizíció, majd négy évszázadig semmi, de aztán a huszadik században kettő különleges eseményt is kísért a négyes holdfogyás. 1949-50-ben, Izrael állam megalapítása után, illetve 1967-68-ban, a hatnapos háború idején is tetrád volt.

A soron következő tetrád 2014. április 14-én kezdődött, október 8-án volt a második fogyatkozás, a harmadikra 2015. április 4-én került sor, a negyedik pedig szeptember 28-án lesz. Ha nem lesz vége a vilgának, megmutatjuk fotókon, hogy milyen volt a Hold.

Aki esetleg hajlik arra, hogy talán valahogy mégsem jön el az apokalipszis, de azért egy mikronnál több esélyt ad ennek, annak ajánljuk az alábbi videót: