Be ne fizesd ezt a csekket!

Sok iskolában már azelőtt kérik, hogy fizessék ki a tankönyveket, mielőtt egyáltalán azok eljutnának a gyerekhez. Ezzel csak az a gond, hogy csak akkor kell rendezni a számlát, ha a könyvek hiánytalanul megérkeztek a nebulóhoz.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint az elmúlt napokban rengeteg panasz futott be a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE), ugyanis a terjesztésért felelősök nem adták oda a könyveket, ameddig azokat ki nem fizették a szülők. A baj az, hogy idén új redszer működik: csak és kizárólag akkor kell rendezni a tankönyvek árát a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) felé, ha azokat átvették, a befizetési határidő szeptember 15. Tavaly előre kellett fizetni, idén nem, ha az intézmény mégis megfordítja a sorrendet, teljesen szabályellenesen cselekszik – mondta el Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

Az egyesület tájékoztatása szerint a tankönyvek átvétele csak szeptemberben kezdődhet, a portál információi alapján ezzel szemben több iskola már augusztusban berendelte a szülőket a könyvcsomagért.

A könyvek ellenértékét banki átutalással, csekken történő befizetéssel, iskolakezdési, illetve egyéb, erre megfelelő utalvánnyal. Készpénzzel, utalvánnyal, bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Nem árt tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, illetve folyamodhatnak a befizetés elhalasztásáért. Ha valaki új iskolában kezd, és utó- vagy pótrendelésben kér könyveket, szeptember első felében ezeknek a tankönyveknek is meg kell érkezniük – derült ki a cikkből.