Megbocsátható az abortusz Ferenc pápa szerint

Az egyházi főméltóság megint olyat mondott, amit még pápa még sosem.

A 2013 márciusában megválasztott Jorge Mario Bergogliónak az elmúlt években több olyan beszéde is volt, amelyek sorra döntögették az egyházi tabukat. Tavalyelőtt szeptemberben például kerek-perec kimondta, hogy nem számít, hogy valaki homoszexuális, vagy sem, hiszen “mindannyian Isten gyermekei vagyunk, ezért a jócselekvés útján kell haladnunk. Idén nyáron pedig a házasság kapcsán kifejtette: igenis vannak olyan esetek, mikor jobb válni.

Ferenc most azt jelentette ki, hogy egy abortuszt vállalt nőnek is jár a bűnbocsánat. Az index.hu az NBC-re hivatkozva azt írta kedden, hogy az egyházfő úgy fogalmazott: megengedi a római katolikus papoknak, hogy „feloldozzák vétkeik alól azokat a nőket, akik átestek az abortuszon, de ezt a bűnüket megbánták és bűnbocsánatért esedeznek”. Úgy véli, hogy az egyháznak szeretettel kell fogadniuk minden hívőt, aki vissza akar találni a “jó útra”.

A kijelentésről a Crux katolikus hírlapban megjelent az első reakció. A cikk szerint a pápa kijelentése komoly töréspont lehet az egyház konzervatív és újító tábora között.