Nem vicc: biológiai fegyvert teszteltek San Franciscón

Bármennyire is konteószaga van a címnek, a sztori igaz: az USA 1950-ben megcsinálta a történelem egyik legnagyobb emberkísérletét, csak éppen erről elfelejtettek szólni az ebben részt vevő 800 ezer lakosnak.

A hajmeresztő sztoriról az index.hu írt a BBC History Magazin nyomán. Az Amerikai Egyesült Államok azt szerette volna vizsgálni, hogy mennyire veszélyes egy tenger felől végrehajtott biológiai támadás a párás, ködös levegőjű város ellen, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogy miként lehetne támadni az ellenséget. Miután mindent jól előkészítettek, egy hétig szórták az öbölben a Serratia marcescens és Bacillus globigii baktériumokat, melyeket annak rendje és módja szerint be is lélegzett a kísérleti egerek szerepét elnyerő városi lakosság. Másodpercenként ötezer baktériumot tüdőztek le abból a sokmilliárdból, melyek a levegőben gomolyogtak anélkül, hogy bármi fogalmuk is lett volna arról, hogy mi történik velük.

A mikroorganizmusokat ártalmatlannak hitték, emellett könnyű kimutathatósága miatt optimális választás volt arra, hogy a város számos pontján ellenőrizhessék a koncentrációt. A cikk szerint azonban nem volt annyira ártalmatlan a baktérium, mint amennyire azt hitték. Egy 75 éves férfi, Edward Nevin műtétből lábadozott a teszt idején, a szórás után két nappal súlyosan megbetegedett, az orvosok kimutatták szervezetében a Serratiát, de megmenteni már nem tudták. Sokan panaszkodtak enyhébb panaszokra, tízen pedig csak hosszas kórházi kezelés után nyerték vissza egészségüket.

A San Franciscó-i eset nem volt egyedi, az USA hadseregének titkos biológiai kísérletei tovább folytatódtak. 1950 és 1966 között összesen 239 esetben juttattak sűrűn lakott területek levegőjébe különböző mikroorganizmusokat.