Nekimegy a Manaslunak Klein Dávid

A Himalájában található 8156 méteres Manaslu meghódítására készül Klein Dávid hegymászó, aki várhatóan szeptember 6. és 14. között éri el az alaptábort.

A Sourcing Hungary Kft. támogatásával megvalósuló expedíció mintegy 2 hónapig tart. A hegymászó a tervek szerint szeptember 6. és 14. között éri el a 4700 méteren lévő alaptábort, amely felett kisebb, könnyű sátorral felszerelt táborokat épít ki. A csúcstámadást szeptember végén, október végén kísérli meg, a hegy megmászához magashegyi teherhordókat és oxigénpalackot nem vesz igénybe – közölte a vállalat az MTI-vel.

Az expedíció számára nehézségeket jelenthet, hogy az 1-es és a 2-es tábor feletti lejtők havazás után lavinaveszélyessé válhatnak és az útvonal bizonyos szakaszai gleccserhasadékokkal tarkítottak. A mászás – különösen palack nélkül – kimagasló erőnlétet igényel, mivel a hegyen az átlagosnál gyakoribb a havazás és ez a lejtőkön állandó nyomtörést igényel. A hegymászót itthonról meteorológus csapat segíti időjárás-előrejelzéseivel.

Klein Dávid eddig két nyolcezer méter feletti – a 8035 méteres Gasherbrum II. és a 8201 méteres Cso-Oju  – csúcsot ért el. A Mount Everestre 2007-ben 8600, 2014-ben 8700 méterig jutott oxigénpalack nélkül.