Összeírják az összes hadköteles magyart szeptembertől? Itt az igazság

Nem, nem írják össze a hadköteles férfiakat szeptembertől Magyarországon, még akkor sem, ha ez pörög a Facebookon.

Az elmúlt napokban többen is rápörögtek a népszerű közösségi oldalon arra a hírre, hogy összeírják hazánkban a hadköteles férfiakat. Ezzel csak annyi a gond, hogy egy 2012-es hírt kaptak fel.

Az összeírásról még 2011 decemberében rendelkezett az Országgyűlés, az összeírás megkezdéséről pedig 2012 januárjában adott ki sajtóközleményt a Honvédelmi Minisztérium – írta 2015 augusztusának utolsó napján a szeretlekmagyarorszag.hu. A cikk szerint a finoman szólva sem friss tény azért kezdett el terjedni, mert összemosták azzal a friss hírrel, miszerint a Fidesz kezdeményezni fogja a honvédség bevetését az országhatárnál.

Képünk illusztráció (Fotó: Magyar Honvédség Facebook - Csajbók József zászlós)

Képünk illusztráció (Fotó: Magyar Honvédség Facebook – Csajbók József zászlós)

A hír – az összeírás elrendelése – tehát igaz volt, csak éppen három éve volt igaz. A portál a félreértések elkerülése végett közzétette a teljes 2012-es közleményt, melyet anno az MTI hozott:

“Már elkezdődött a hadköteles felnőtt férfi lakosság adatainak nyilvántartásba vétele – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának január 31-ig küldi meg a kért adatokat a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szerve. A parancsnokság a természetes személyazonosítóra, a lakcímre, az állampolgárságra, a családi állapotra, valamint a személyi azonosítóra vonatkozó adatokat kapja meg; az adatbázist folyamatosan frissítik.

A rehabilitációs szakértői szerv a hadköteles személy legalább 36 százalékot elérő munkaképesség-csökkenéséről, valamint a legalább 29 százalékot elérő egészségkárosodásáról minden év január 31. napjáig szolgáltat adatot – közölte a HM.

A parlament decemberben (azaz 2011 decemberében – szerk.) hozott törvényt a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatainak összeírásáról. A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés indoklása szerint bár békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az Országgyűlés döntésével újra bevezessék.

A törvény úgy határozza meg a behívhatósági korhatárt, hogy a honvédségnél hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítettek esetén az a katonai szolgálat felső korhatára, más hadkötelesek és a potenciális hadkötelesek esetében pedig annak az évnek az utolsó napja, amelyben az érintett a negyvenedik életévét betölti.”

Idén egy augusztus végi közlemény szerint nem lesz ilyen summázás. Ebből kiderült: szeptember 1-jére összehívták a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság együttes ülését, amelyen országgyűlési határozati javaslatot terjesztenek majd elő, hogy lehetővé tegyék “a határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos stratégiák tekintetében” a honvédség bevetését. A parlament szeptember elsején tárgyalja az elé terjesztett indítványt, amely tartalmazza a honvédelmi törvény módosítását is, a hadkötelezettek összeírásáról azonban nincsen szó.