A valaha volt legkeményebb tél jöhet

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központjának tájékoztatása szerint az idei El Nino ugyanis „jelentős lesz és erősödni fog”!

Az El Nino-hatás, vagyis a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség erős lesz, és ez jóval fagyosabb telet hozhat, mint amilyet az elmúlt években tapasztaltunk, hiszen a hatására az északi-sarki hideg levegő továbbterjeszkedik dél felé. Más meteorológiai intézmények is megerősítették, hogy számítani kell az El Nino idei felerősödésére, és ha ez nem lenne elég, felhívták a figyelmet arra is, hogy az Antarktisz fokozatosan olvadó jégsapkája ezt gyakorlatilag még jobban fokozza: az összement jégsapka következtében több meleg áramlik a légkörbe az Atlanti-óceán felől, és az emiatt kialakuló magas légnyomásmező megakadályozza, hogy a melegebb és nedvesebb nyugati áramlatok elérjék Európát – írja a Ripost.hu.

A meteorológusok szerint tavaszig elhúzódik majd a kőkemény tél, és nem csupán Magyarországon, egész Európában minden eddiginél hevesebb hóviharokra és dermesztő fagyra lehet számítani.