Új helyesírás lesz szeptembertől – íme a 3 legnagyobb változás

Hivatalosan szeptember 3-án 10 órakor jelentik be az új szabályzatot az MTA székházában.

Az Index azt írja, a kötet 612 oldalas, a boltban 2890, akciósan 2457 forintért kapható. Felsorolják benne a 11. és 12. kiadás közti különbségeket is. Aki megveszi, a digitális verzióhoz is kap hozzáférést két évig.

1. Lesznek szavak, amik máshogyan lesznek a szótárban, tehát máshogy kell majd írni őket. Ez az a változás, ami a legtöbb embert érinti.

Például az immunist eddig immúnisnak kellett volna írni, a sámánizmust meg samanizmusnak (ékezetek nélkül). Mostantól mindkettőt az első formájában kell majd használni. A kiejtéshez igazodva a burából búra lesz, a bedekkerből bédekker és a reverzíbilisből reverzibilis és jelentésváltozás miatt szeptembertől egybeírjuk a nagyratörőt és a tenyérbemászót.

Lesznek olyan szavakat, amiket mostantól azért írunk a szabályzattól eltérően, mert a szaknyelv máshogy írja. A fekete dobozból például feketedoboz lesz, de a paraolimpiából is paralimpia.

2. Mostantól mindent lehet nagy kezdőbetűvel írni, amit a jogászok is úgy használnak. Tehát a köznevek nagybetűs kezdése nem szokásos a magyar írásgyakorlatban, kivéve a hivatalos iratokban (például: Alperes, Felperes, Eladó, Vevő, Szerző).

3. A dátumok írása egyszerűsödik: „1. vagy 1-je, 1-én vagy 1- jén, 1-ig vagy 1-jéig stb. Az elseji vagy elsejei szóalak számjeggyel írva: 1-i vagy 1-ji vagy 1-jei.” Azaz mindegyik alak elfogadható lesz, nem csak például az eddig helyes 1-ji.