Hálás a múzeum, hogy összetörte egy kislány a kétezer éves műkincset

Egy múzeumlátogató kislány Jeruzsálemben eltört egy kétezer éves műkincset – majd köszönetet kapott érte.

A családjával a jeruzsálemi Izrael Múzeumba látogató kislány véletlenül eltört egy ókori üvegvázát, de még meg is köszönték neki, mert helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt.

A Háárec című izraeli lap szerdai száma szerint néhány nap múltán, kedden már ismét kiállították az értékes tárgyat, az ősi egyiptomi, főníciai, római és bizánci műkincsekből álló New York-i Robert és Renee Belfer- gyűjtemény egyik darabját.

A múzeum fél éve több tucat különleges ókori és középkori műtárgyat kapott az egykori birodalmak kiváltságosainak fényűző luxustárgyait bemutató időszakos kiállításra a világhírű New York-i műgyűjtőktől, ebből az alkalomból került a múzeum vitrinébe az értékes üvegváza.

muzeum-tores

A műtárgyat mintegy kétezer éve, a római korban készítették, és talpazatánál egy régen kijavított törés nyomai voltak, amelyeket ma már kevésbé lehet látni a minapi restaurálást követően.

A múzeum egyik dolgozója szerint egy tömeges szünidei családi látogatáson a kislány a vitrinhez tapadt, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett állványáról és a régi ragasztás mentén kettétört. A múzeum restaurátorai vették kezelésbe a kincset, és tüntették el ügyesen a régi törés helyét.