Az idei július volt 1880 óta a legmelegebb hónap

Az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön, és csaknem bizonyos, hogy a forróság szempontjából 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot – közölte az időjárás adatait 1880 óta megfigyelő Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal.

A júliusi középhőmérséklet 16,6 Celsius fok volt, ami meghaladta meg az 1998-ban és 2010-ben mért csúcsot. Jake Couch, a hivatal klímakutatója egész egyszerűen azt mondta:

“A Föld melegszik. Továbbra is melegedni fog. Ezt bizonyítják úja és újra az adataink.”

A NOAA megállapításai egybecsengenek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a japán meteorológiai szolgálat (JMA) egymástól függetlenül végzett számításaival.

A NOAA szerint az idei esztendő első hét esztendeje minden idők legmelegebb – januártól júliusig tartó – időszaka volt, 14,7 fokos középhőmérséklettel, ami 0,85 Celsius fokkal volt magasabb a 20. század átlagánál. Couch elmondta, hogy az idei felmelegedéshez az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mellett hozzájárult a csendes-óceáni térségben az El Nino éghajlati jelenség idén tapasztalt, csaknem rekorderejű hatása.

A jelentés szerint rekordok dőltek meg Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén. A mostani volt a legmelegebb július Ausztráliában is, ahol 1767 óta mérik a hőmérsékletet. A NOAA megállapította, hogy

a meteorológiai adatok rögzítésének kezdete óta a 10 legmelegebb hónap közül 9-et 2005 óta regisztráltak. A 25 legmelegebb hónap közül 22 a 21. században volt. A többi hármat 1998-ban és 1997-ben figyelték meg.