Ezekről a helyekről lesz a legszebb az idei tűzijáték

Idén a Duna mellett ismét lőnek a Gellért-hegyről is, valamint a Szabadság híd is szerepet kap.

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról – mondta a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka szerdán, az újpesti hadikikötőben tartott sajtótájékoztatón.

A tűzijátékra a szentesi Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel közösen két 110 tonna teherbírású hídkompot állítanak össze.

Proháczka Zoltán, a feladatra kijelölt katonák helyszínparancsnoka hozzátette: a tűzijáték lebonyolításával megbízott pirotechnikai cég munkatársai augusztus 17-én kezdik telepíteni a rakétákat a pontonokra, homokzsákágyazatba. A honvédség hadihajói augusztus 20-án két-három órával a tűzijáték kezdése előtt vontatják ki a pontonokat az újpesti hadikötőből a helyszínre.

A legnagyobbakat a Gellért-hegyről lövik

Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték legnagyobb, leglátványosabb effektjeit idén a Gellért-hegyről lövik fel, amelyek így még messzebbről lesznek láthatók – ezt viszont még a pirotechnikai cég vezetője mondta kedden.

Leskovics Éva szerint néhány év kihagyás után idén újra tűzijátékhelyszín lesz a Gellért-hegy, emellett újként belép a Szabadság híd. A tűzijáték gerincét adó bombákat, a látványos, nagyon magasra fellőtt effekteket a Gellért-hegyről indítják majd, a telepeket és római gyertyákat pedig a katonai pontonokról, a Dunáról.

Olcsó lesz

Az idei tűzijátékot a szervezők szerint még a tavalyinál is olcsóbban szervezik meg. A honvédségi közreműködés révén bruttó 20 millió forinttal lehet olcsóbb az egész, így a teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió lesz.

Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékra érdemes időben érkezni, hiszen rengeteg emberre számítanak a szervezők. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a korábbi években megszokottól eltérően most új helyszínekről lesz érdemes nézni a tűzijátékot.

A javasolt helyszínek a Duna-part pesti oldalán a Garibaldi utca és a Bálna Budapest Központ közé eső terület – az Id. Antall József rakpart, a Jane Haining rakpart, a pesti alsó rakpart és a Salkaházi Sára rakpart vonalán –, míg a budai oldalon a Batthyány tér és a Szent Gellért tér közötti terület – a Sztehlo Gábor rakpart, Friedrich Born rakpart és Raoul Wallenberg rakpart vonalán.