Különösen látványos lesz a csillaghullás – itt a pontos menetrend

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a naptárszámítástól függően.

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tájékoztatása szerint a meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, vagy egy jó hálózsákra. Ajánlatos nem a zenitet, a fejünk feletti pontot bámulni, hanem a zenit és a horizont között félúton figyelni; este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről fognak érkezni a perseida meteorok.

A maximumát 2015. augusztus 13-án hajnali 06:30-09:00 közöttre várják

vagyis augusztus 12/13. hajnalára esik, magyar idő szerint már napkelte utánra, de ismerve a Perseidákat, az augusztus 12/13-i és előtte-utána lévő éjszakákon is erős lesz az aktivitás – olvasható a tuzgomb.blogspot.hu oldalon.

Érdemes augusztus 12-én már napnyugta után kb. 60-80 perccel elkezdeni az észlelést

még szürkületben, és egészen addig folytatni, amíg csak bírjuk, vagyis amikor hajnalban már világosodik az ég, és még mindig jönnek a fényes meteorok. Szakemberek szerint óránként 100 meteor is érkezhet.

Az észlelést segíti, hogy tiszta lesz az ég, valamint az is, hogy újhold lesz, ezért a fényszennyezés is minimális lesz. Ezt elősegítendő érdemes a városok helyett olyan részeken megfigyelni, ahol kevés lámpa világít.