Anyukádnak milliókat kellene keresnie – íme a számok

Kiszámolták, hogy a háztartásbeli feladatok ellátásáért mennyit kéne keresnie egy anyukának, döbbenetes számok jöttek ki.

Az amerikai National Bureau of Economic Research friss kutatását, melyben egy német, egy ausztrál és egy amerikai közgazdász kutató vett rész, az Index összegezte. A vizsgálat arra próbált választ találni, mennyivel nő a szülőkön a pénzügyi és pszichológiai nyomás az után, hogy gyerekük születik. Arra is választ kerestek, mennyivel kellene hogy nőjön a szülők jövedelme, hogy piaci alapon kompenzálja őket ezért.

A kutatásban Ausztráliában és Németországban élő párokat vizsgáltak és tettek fel éveken keresztül nekik kérdéseket többek közt pénzzel, időbeosztással kapcsolatban. Az eredmények szerint, a gyerekszülés után az idővel és a pénzzel kapcsolatos nyomás is megsokszorozódik, de nem egyformán a két szülőnél. A különbség az időhiány okozta stresszből fakad.

A kutatók piaci alapon számszerűsítették egy anya munkáját, figyelembe véve a stessz mértékét. A tudósok azt vették alapul, hogy általánosságban minél stresszesebb egy munka, annál többet fizetnek az elvégzéséért. Ennek eredményeként arra jöttek rá, hogy:

Ausztráliában nagyjából évi 66 ezer amerikai dollárt, vagyis 18 millió forintot kéne keresnie egy anyának, ha stressze munkájáért piaci alapon kompenzálnák. A német anyukáknál ez az összeg 42 ezer euró, azaz majdnem 13 millió forint.

Létezik egy másik kutatás is a témában, mely az anya által elvégzett munkköröket bontja le egyesével. Ebben a vizsgálatban több mint 6000 anya mindennapjait elemezték, a végeredmény szerint egy amerikai anya átlagosan 96,5 órát dolgozik egy héten. Ebben a következő feladatkörök szerepelnek:

14,6 órát bejárónő,
14,5 órát szakács,
14,3 órát napközis tanár,
10,9 órát létesítménymenedzser,
8,6 órát rendszergazda,
8,3 órát pszichológus,
7,8 órát takarító,
7,8 órát sofőr,
6,5 órát mosodás és
3,2 órát vezérigazgató

A végeredmény az lett, hogy egy családanyának 2014-ben évi 118 000 dollárt (valamivel több mint 33 és félmillió forintot) kellene keresnie.